Török kávé és Drotaverin

Nem is olyan régen írtam egy cikket a török kávézóról (https://cafekara.hu/torok-kavezo-amit-sosem-felejtek-el/), amit pár éve a nyaralásunkkor látogattunk meg. Múlt héten felhívott az egyik barátnőm, Klári, akivel együtt nyaraltunk, és örömmel újságolta, hogy Budapesten is nyitottak egy kávézót. Rögtön megbeszéltük, hogy meglátogatjuk a helyet.

Tegnap el is mentünk oda. Rögtön ránk tört a nosztalgia, felidéztük az együtt töltött időt, a török vidéket. Jó sokáig beszélgettünk, mert már régen nem találkoztunk.

Klári elmesélte, hogy egy nagyon durva vesegyulladáson van túl. Egy pár hónapja történt. Nem is tudta, hogy mi a baja, mert először a feje fájt. Mivel néha amúgy is szokott neki, nem ment el orvoshoz. Másnap aztán már nem is tudott felkelni az ágyból, olyan vesegörcse volt. Szerencsére a férje reggel még otthon volt, így be tudta vinni a kórházba, és nem kellett mentőt hívnia.

Ott megállapították a vesegyulladást, kapott egy görcsoldó injekciót, aztán az orvos felírt neki egy Drotaverin nevű gyógyszert, ami segített rajta. Azt is mesélte, hogy mialatt ezt a gyógyszert szedte, nem görcsölt a hasa a menzesze alatt, pedig neki mindig szokott. Mielőtt elkezdte volna alkalmazni a menstruációs görcseire, beszélt a háziorvosával, aki jóváhagyta a szedést. Azóta a nehéz napjai már nem nehezek. Azért is mesélte el, mert régóta tudja rólam, hogy nekem is nagyon szokott görcsölni a hasam, amikor megjön.

Azt mondta, a Drotaverin egy olyan gyógyszer, aminek a használata előtt nem árt egyeztetni a háziorvossal. Nála volt egy adag tabletta, megmutatta, hogy néz ki, elolvastuk a betegtájékoztatót. Ott olvastam, hogy mi mindenre szokták még alkalmazni. Például gyomorfekélyre. Ez azért tűnt föl, mert anyukám régóta küzd a betegséggel. Gondoltam, ha Klárinak bevált, egy próbát megér.

Beszélgettünk még egy kicsit, de aztán mennünk kellett. Viszont a kávézó annyira megtetszett mindkettőnknek, hogy úgy döntöttünk, hetente találkozunk ott, ha csak egy fél órára is. Mielőtt elköszöntünk, elkértem a Drotaverin betegtájékoztatóját, hogy el tudjam vinni anyukámnak, akit másnap meg is látogattam.

Elmeséltem neki, mit hallottam a gyógyszerről, és odaadtam neki a papírt, amit Kláritól kaptam. Mondtam, hogyha legközelebb orvoshoz megy, vigye magával, és kérdezze meg, hogy szedheti-e a gyomorfekélyére. Szerencse, hogy odaadtam neki a betegtájékoztatót, nem hiszem, hogy különben emlékezett volna a gyógyszer nevére. Mindenesetre örült neki, mondta, hogy pár nap múlva amúgy is el kell mennie a doktorhoz, mert elfogyott valamelyik tablettája, és újra fel kell íratni receptre.

Aztán tegnap, pont, mielőtt Klárival találkoztunk volna a kávézóban, felhívott, hogy az orvos jóváhagyta a Drotaverint, és tegnap be is vett egyet reggel, mert nagyon fájt a hasa. Örömmel újságolta, hogy ez a gyógyszer végre hat, elmúlt a fájdalom, és sokkal több mindent tudott csinálni aznap.

Ezt a kávézóban aztán rögtön elmeséltem Klárinak, aki megörült annak, hogy tudott segíteni. Mondtam neki, hogy én még nem jutottam el az orvoshoz, de még van 3 hét, ameddig megjön, előtte mindenképpen meglátogatom a dokit. Persze nem sikerült elmennünk a kávézóból, amíg meg nem ittunk két jó erős kávét és egy török sütit, a nevére már nem emlékszem. Persze már viszonylag késő volt, mikor találkoztunk, úgyhogy este jó sokáig nem tudtam aludni a koffeintől. Gondoltam ugyan, hogy a második csésze kávé már nem kéne, de túl finom a kávéjuk, nem lehet ellenállni.

Ma már délelőtt befejeztem a munkát, a délutánom szabaddá vált. A háziorvosom pedig pont délután rendel, ezért azt tervezem, hogy bemegyek hozzá, elintézem ezt a Drotaverin dolgot, mert különben úgyis elfelejtem. Ha pedig minden rendben megy, már meg is veszem a gyógyszert. Mivel általában elég szétszórt vagyok, jobban szeretem rögtön elintézni a dolgokat.

Most fogok mindjárt telefonálni, hogy időpontot foglaljak a dokinál, mert délután általában sokan vannak, nem akarok órákig ott várni a rendelőben, még a végén megfertőznek valami jó kis vírussal, ami nem hiányzik, idén eddig megúsztam betegség nélkül. Remélem minden jól sikerül és a következő héten már elújságolhatom Klárinak a kávézóban a jó híreket.