Egy jó kávé mellett olvashattam a régi pénzekről

A kávézás kultúrája nagyon hosszú történelemre vezethető vissza. A nyugati kultúrában azonban egy egészen kései találmány. Bár sok híres bécsi kávézó volt régebben is, ettől függetlenül nem érzem azt, hogy egy hétköznapi magyar ember életében sok szerepet játszott volna ez az ital. Vannak azonban olyan országok, ahol a kávé fogyasztása teljesen hagyományos dolog.

Törökország mellett felfedeztem még, hogy Kína egy részén is gyökeret tudott verni a kávézás. Alapból Kínában nincs nagy jelenléte a hagyományos kávénak, viszont egy déli szigeten, ahol cserediákként tanultam, évszázadok óta isszák az emberek a kávét. Mikor kipróbáltam, nagyon nem azt kaptam, amire számítottam. Alapból én mindig édesen iszom a kávét, de ez még nekem is sok volt. Viszont a kávét mindig újratöltötték, anélkül hogy még többet kellett volna fizetnünk, szóval ez egy pluszpont.

Hihetetlen érdekes kultúrája van még a régi pénzeknek is. Hiszen azóta, hogy az emberiség elkezdett kereskedni, szükség volt valamilyen fizetőeszközre. Az olyan helyek pedig, mint a Procopius Numizmatika, segíteni tudnak nekünk, ha esetleg el szeretnénk adni a saját, régi pénzes gyűjteményünket. Én is ezt terveztem most már egy ideje, de fogalmam sem volt, hogy hol lenne érdemes. A közelben volt egy régiségbolt, de az nem igazán tűnt megbízhatónak. Éppen ezért kezdtem el keresgélni az interneten, „érmebolt oktogon” kulcsszavak kapcsán.

Végül pedig így kerültem a Procopius Numizmatika oldalára. Bár az érmegyűjtés egy eléggé régimódi hobbi, az oldalról nem lehetett ugyanezt elmondani. A design modern és könnyen áttekinthető, ráadásul nem is fogják sokáig húzni az időnket. Ha például csak az elérhetőségért jöttünk fel, akkor elég lesz a jobb felső sarokba pillantanunk és máris meg is lesz a telefonszámuk.

Én azonban elsősorban azért jöttem a Procopius Numizmatika oldalára, hogy információt gyűjtsek. Erre pedig rengeteg lehetőséget adtak nekem a különböző ingyenes tájékoztatók keretein belül. Nagyon tetszett, hogy a szövegezés teljesen érthető volt és nem kalandozott el az olvasás közben a figyelmem.

Már az első cikken belül megérthettem azt, hogy miért volt olyan nagy szerencse, hogy inkább rákerestem a neten az „érmebolt oktogon” kulcsszavakra, ahelyett, hogy elmentem volt egy régiségboltba. Mivel az utóbbi kereskedő nem fogja nézni az érméink részleteit. Ha például van valamennyi aranytartalma, akkor egyszerűen törtarany árán fogja csak megvenni.

Egy numizmatikus azonban sokkal több dologra odafigyel. Ilyen például, hogy milyen a pénz állapota, illetve, hogy mennyi ideje nyomtatták. Egy ritka érme tehát lehet, hogy többet fog érni, mint egy jobb állapotú, de elterjedtebb. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig szakértőhöz forduljunk, ha tényleg meg szeretnénk állapítani azt, hogy mennyit ér a gyűjteményünk.

A Procopius Numizmatika tehát több fronton is bizonyította, hogy mennyire megbízhatók. Még egy ábrát is nézhettem az érmék különböző állapotairól. Ezzel pedig össze tudtam hasonlítani az otthoni gyűjteményemet, úgyhogy nem értek nagy meglepetések mikor végül úgy döntöttem, hogy elviszem őket a Procopius Numizmatikába.

Élőben is hasonló volt az élmény, mint amit az oldalon tapasztaltam. Az ott dolgozók segítőkészek voltak és tényleg pontos infókat adtak a pénzekről, amiket behoztam. Végül pedig nagyon meg voltam elégedve azzal az összeggel, amit kaptam értük. Éppen ezért hihetetlen boldog vagyok, hogy az „érmebolt oktogon” keresésem ehhez a céghez vitt és nektek is nagyon ajánlom őket.