Egy igazi üzletvezetőnek a csőtörés sem jelenthet problémát

A barátnőm pszichológusnak tanul. Ez azt jelenti, hogy kb. 8 évet képzéssel tölt el és addig nem is álmodhat arról, hogy elhelyezkedik a szakmában, majd utána elkezdhet praktizálni. Ez a képzési idő azt is jelenti, hogy mindenféle béna diákmunkát kell vállalnia, ha pénzt akar keresni. Dolgozott már biztonságiőrként katolikus rendezvényen, dobozolóként, és takarító is volt. Büszke voltam rá, hogy nem szállt a fejébe a magas képzettsége, és mesterdiplomázóként is megcsinál bármilyen munkát, de sajnáltam is, hogy nem csinálhatja azt, ami az álma, és ilyen nehéz fizikai munkákkal fárasztja magát a szabadidejében. 

Korábban egy kávézóban dolgozott, azt a munkát imádta, de a vírus miatt bezárt a hely, és azóta sem talál olyan vendéglátó egységet, ahol be tudna illeszkedni. Kitaláltam egy ravasz tervet, hogy boldoggá tegyem. Találtam egy török kávézót, ahol üzletvezetőt kerestek. Gazdasági végzettségemnek, és korábbi tapasztalatomnak köszönhetően könnyen megszereztem a munkát. Ezután az első dolgom volt, hogy felvettem pultosnak a szerelmem. 

Megkönnyeztem, mikor láttam milyen boldog az új lehetőség miatt. Imádnivaló, mosolygós kisugárzását a vendégek is imádták és a vezetőség is nagyon elégedett volt vele, úgyhogy mindenki jól járt ezzel a döntéssel. Ahhoz képest, hogy csak azért jelentkeztem a munkára, hogy segítsek a barátnőmnek, én is nagyon megszerettem a helyet. Egyre jobban belemélyedtem a török kávék világába, könyveket olvastam és videókat néztem a témával kapcsolatban. Mindig vittem valami új ötletet a kávéházba, és ezek többé-kevésbé sikeresnek bizonyultak. 

A barátnőmmel is szuperjól ment a közös munka, esténként, mikor már bezártuk a helyet ott maradtunk, és néhány ital társaságában hosszan beszélgettünk az élet dolgairól és neki is mindig voltak jó ötletei az üzletvezetéssel kapcsolatban, végülis ő sokkal okosabb, mint én. 

Persze nem volt mindig fenékig tejfel a kávézós élet, adódtak problémák is. Egyszer például kigyulladt az egyik gép, ami a fa berendezés miatt elég para volt. Szerencsére sikerült eloltani. Máskor a vízrendszer ment tönkre. 

A probléma elhárítása végett beírtam a keresőbe, hogy SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, és így találtam rá a vízszerelés.net oldalára. Ez egy professzionális cég, ami vízszereléssel, fűtésszereléssel, duguláselhárítással, csatornázással és csőtörés elhárítással foglalkozik. Kiváló munkájukra garanciát vállalnak, ezért nyugodtan rájuk lehet bízni bármilyen feladatot. Már a honlapjuk is nagyon megnyerő, szépen van kialakítva, látszik, hogy komolyan veszik a munkájukat. Ráadásul náluk nem úgy működik a kiérkezés, mint a legtöbb vízszerelőnél, hogy felhívod őket, aztán várnod kell heteket vagy akár hónapokat is, ők sürgős segítséget nyújtanak. A főoldalon pirosan kiemelve megtalálható a kattintható telefonszámuk, így még csak tárcsázni sem kell, azonnal hívhatjuk őket. Ha valaki jókor telefonál, akár egy órán belül kiérkeznek a helyszínre. Fontos megjegyezni azonban, hogy a leírásuk szerint csak Budapesten és Pest megyében működnek, de szerintem ha nagyon nagy a baj, és álljuk a plusz költségeket, akkor vidékre is kimennek.

No, de lássuk egész pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Kezdjük a vízszereléssel. Ez tök egyszerű feladat, összedugsz néhány csövet, megnyitod a csapot, és folyik is a víz. Ennyi az egész mi? Jó vicc. Sokkal komolyabb kihívásokat rejt egy ilyen művelet, mint az átlagember hinné, és óriási szakértelmet igényel. Egy rosszul szerelt vízcső akár az egész házat is eláztathatja, és tönkreteheti az elektronikai berendezéseket, bútorokat, falakat és a padlót. Ha társasházban laksz, és eláztatod az alattad lakót, akkor neked kell az ő kárát megtéríteni, és lehet, ezzel a jó szomszédi viszonynak is búcsút inthetsz. Azt se felejtsük el, hogy a vizet nem ingyen kapjuk, tehát, ha például napokig folyik fölöslegesen valamilyen hiba miatt, az nem csak azért bajos, mert akváriummá változtatja a házat, hanem komoly kiadást is jelent, a fölöslegesen elfolyt vizet ki kell fizetni. 

Amikor vízszerelésről beszélünk, akkor tulajdonképpen a folyóvíz bevezetésétéséről, és elvezetéséről van szó. Ide tartozik a csőhálózat kialakítása és karbantartása, a megfelelő csatlakozások összeszerelése és a lefolyók beépítése. 

A következő szolgáltatás, amit a vizszerelés.net szakemberei nyújtanak a csatornázás. Senki nem szeretné, ha a csatornarendszere eresztene, ezért ezt az érzékeny munkát csak a profikra szabad bízni. A weboldalt olvasgatva megtudhatjuk, hogy a csatorna nem csak a szennyvízelvezető rendszert jelenti. Minden olyan zárt rendszert csatornának nevezünk, ami valamilyen irányba elvezet egy bizonyos közeget, például vizet vagy levegőt. Ennek értelmében beszélhetünk esővíz-elvezető-, vízelvezető- és légcsatornáról. Ha ezen anyagok elvezetését nem megfelelően kialakított rendszerrel oldjuk meg, ami átereszti a cuccot, akkor bizony komoly károkkal kell számolnunk. 

Gondolom a te érdeklődésed is felkeltette, hogy mi a csuda az a légcsatorna. Semmi extrára nem kell gondolni, ez egy olyan csőrendszer, ami elvezeti a levegőt például egy klímarendszerben. Az esővíz elvezető csatorna lényege, hogy az eresszel gyűjtött esővizet bevezetik a föld alatti csatornarendszerbe, és ezzel megakadályozzák, hogy a lezúduló eső alámossa a kertet, vagy rosszabb esetben a ház alapozását. A szennyvízcsatorna kialakításáról egy több száz oldalas szakdolgozatot is lehetne írni, most viszont csak néhány fő szempontot mutatok be, amit a weboldalon találtam.
A jó csatorna a háztartás összes szennyvizét elvezeti, megfelelően van beállítva az átmérője, a lejtése úgy van kialakítva, hogy ne álljon meg benne a víz és a mélysége úgy van kimérve, hogy a téli fagyban se jegesedjen be. 

Ezzel a csatornázást kiveséztük, nézzük a következő szolgáltatást, ami nem más, mint a csőtörés elhárítás. Ez az a probléma, ahol minden perc számít, és ezt a vízszerelés.net szakemberei is pontosan tudják. Ilyen vészhelyzet esetén akár 1-2 órán belül a helyszínre érkeznek, és megszerelik a törött csöveket. Ráadásul 0-24-ben készen állnak egész Budapest és Pest megye területén, úgyhogy, ha ilyen katasztrófával szembesülsz azonnal hívd fel őket!

A csőtörést sok minden okozhatja. A teljesség igénye nélkül a bűnös lehet elöregedett, rozsdás csőfal, vízkövesedés, fagyás és nem megfelelő víznyomás is. Egy nagyon fontos tanács a srácoktól, ami lehet nem mindenkinek jut eszébe a hirtelen pánikban: ilyen szituban az első és legfontosabb a főcsap elzárása, mert így nem jut több víz a rendszerbe. 

Az utolsó szolgáltatás amiről most beszélni fogok, nagyon izgi és high-tech. Képzeljük el, hogy eldugul a csatorna, és fogalmunk sincs, hol van a baj. Régen fogták magukat, és addig bontották a csatorna csövet rejtő falat, vagy járdát, amíg meg nem találták a hibás részt. Napjainkra viszont a technika oda jutott, hogy elég egy száloptikás kamerát ledugni a csövekbe, és azzal nézni, mi a helyzet. Így fél méteres pontossággal meghatározható hol van a hiba. 

Mai cikkembe ezek a szolgáltatások fértek bele, és bár sok mindenről írtam, még így sem tudtam teljesen lefedni, hogy pontosan mit is nyújt ügyfelei számára a vízszerelés.net. A weboldalukon rengeteg érdekes információt lehet találni, látszik, hogy lelkesen beszélnek a szakmájukról. Kifejezetten érdekes olvasgatni ezeket a cikkeket, még ha – hozzám hasonlóan – közöd sincs a vízszerelő szakmához. Az “SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében” szlogen pedig megállja a helyét, mert tényleg bármikor hívhatjuk őket, és bármilyen vízszereléssel kapcsolatos problémával megbírkóznak.