Motoros heuréka pillanat a kávézóban

Gyerekkorom óta imádom a különböző szertartásokat, melyekkel a hétköznapokat is könnyű különlegessé tenni. Legyen ez akár egy olyan mindennapos tevékenység, mint egy jó kávé elfogyasztása.

A legjobb barátnőm, Annamari és én is már férjnél vagyunk egy ideje, és gyermekeink is vannak, ami sokáig ellehetetlenítette a csajos találkozókat, hiszen máshol volt szükség ránk, olyan mint „szabadidő” évekig nem létező fogalmak voltak számunkra. Csak telefonon vagy valamilyen csevegő alkalmazáson keresztül kommunikáltunk, és ritka ünneppé avanzsált egy-egy olyan alkalom, amikor sikerült a négy falon kívül is találkozni.

Aztán nagyjából egyszerre sokalltunk be mindketten, és egy évvel ezelőtt megbeszéltük, hogy innentől kezdve minden kedd délután a miénk. Ilyenkor az apukákon a sor, hogy a lurkókkal törődjenek, amíg mi elmegyünk a kedvenc török kávézónkba, hogy megigyunk egy hamisítatlan török kávét és megvitassuk az életünk fontos kérdéseit.
Ezek a találkozók is egyfajta szertartássá váltak, csakúgy, mint a török kávé elkészítése. Mindketten élvezettel bámuljuk, ahogy a kis nyeles rézedényben elkészül a frissítő italunk. Egyszerűen imádom a kardamomos kávé ízét, illatát, amit mostanra teljesen összekötött az agyam a csajos kedd délutánokkal.

Egy ilyen kedd délutánon Annamari nagyon gondterheltnek tűnt, ezért rákérdeztem, hogy mi nyomasztja. Elmesélte, hogy az autója szervizben van, és egy külföldi gyárból kellett hozzá rendelni egy speciális alkatrészt, ami hetek óta nem akar megérkezni. Így aztán biciklivel jár dolgozni, amivel nagyon sok idő elmegy (biciklivel lassabban ér be a munkahelyére, ami miatt reggelente hamarabb kell elindulnia otthonról és este is később ér haza, ezért aztán kevesebb idő marad a családra). A másik alternatíva a tömegközlekedés lenne, azonban azzal még rosszabbul járna, mivel egyrészt feléjük csak egyféle busz jár, az is óránként, másrészt minden fűszálnál megáll. Maradt tehát a bringázás munkába és haza, míg megérkezik az autóalkatrész a Távol-Keletről, ami ráadásul egy kisebb vagyonba kerül.

Hasonló problémával küzdöttem nemrégiben én is. A munkahelyemen megváltoztatták a parkolási rendet, már csak a vezetőség tagjai számára van parkolóhely az irodaház mélygarázsában, illetve akik biciklivel vagy robogóval járnak, azok letehetik egy közös tárolóban a járgányukat. Akik mindenképpen autóval akarnak járni – mint én – azok választhatják az utcai fizetős parkolót, vagy a pár kilométerre lévő P+R parkolót.

Ahogy végiggondoltam ezt, volt egy heuréka pillanatom. Eszembe jutott egy olyan opció, ami mindkettőnk gondját megoldaná.
„Kéne mindkettőnknek egy-egy robogó!”, mondtam a felfedezésemtől megörülve Annamarinak, majd így folytattam, „Gondold csak el! Neked nem kerülne egy vagyonba a javíttatása, gyorsan odaérnél vele a munkába, nem a családodtól vennéd el az időt. Én pedig parkolhatnék vele a cégnél a közös tárolóban, nem kéne parkolási díjat fizetnem az utcán, vagy kilométerekre az irodától leparkolnom!”
Az ötlet neki is tetszett, de csak egy bökkenő volt. „Én nem tudok robogót vezetni, nincs motoros jogsim.”, mondta Annamari. „Nekem sincs… megcsináljuk együtt!”, vágtam rá azonnal.

Rákerestem a neten a motoros jogosítványokra, és ekkor tudatosult bennem, hogy léteznek különböző motor jogosítvány típusok. Nem úgy van ám, hogy csak egyszerűen megtanítanak motorozni, és akkor a robogótól kezdve a túramotorokig mindent vezethetsz! Nem, ám! Tudnod kell, hogy mit szeretnél vezetni. Először valami kicsit. Nekünk a robogó pont megfelelne, ami a legkisebb, „AM” nevű kategóriába tartozik. Ezzel ötven köbcentis vagy annál kisebb járműveket (robogókat és mopedeket) lehet vezetni. Egyelőre ez nekünk bőven elég.
Ennek a kategóriának az egyetlen feltétele, hogy elmúljon az illető tizennégy éves, ezt pedig sajnos (szerencsére) már mindketten abszolváltuk.

motor jogosítvány típusok

A motoros jogosítvány típusok átbogarászása után kerestünk egy motoros iskolát, ahová beiratkoztunk a férjeink őszinte döbbenetére. Sőt, az oldalon, ahol a motoros jogosítvány típusokról olvastunk, még letölthető kuponokat is találtunk, amelyeket a friss beiratkozási papírjainkkal együtt kedvezményekre válthatunk, amikor motoros felszerelést vásárolunk. Nagyon élveztem, hogy több időt tölthetek Annamarival, amíg a motoros iskolába jártunk, és végül a családi kasszát sem terhelte meg az új hobbink, hála a letölthető kuponoknak.
Én egyelőre csak egy bukósisakot és egy motoros kesztyűt vettem, azonban Annamari teljes motoros felszerelést vásárolt magának, csizmával, dzsekivel, nadrággal együtt. Úgy gondolja, hogy felsőbb kategóriás motoros jogsit is megcsinálja majd, mert annyira megszerette a motorozást.