Ősz, kávé, klíma

Az őszben nincs is jobb, mint a hideg, nyirkos idő elől bemenekülni egy hangulatos kávézóba, török kávét kortyolgatni és nézni a kint rohanó embereket, a leveleket, a tájat, vagy beszélgetni pár baráttal.

Ki ne szeretné a nyarat? Meleg, strand, szabadság, utazások. Mégis, a szívemhez sokkal közelebb áll az ősz, a sárga falevelek, a sok forró kávé, a jó kis beszélgetések, és a kellemes idő. Az idei ősz eddig elég enyhe, a kényelmes pulóverek éppen csak előkerültek, mikor hirtelen tényleg hideg lett.

Ilyen időben nem lehet nagyon más programot szervezni egy kis kávézáson, vagy hasonlón kívül. Egy barátnőmmel be is mentünk az egyik kedvenc kávézómba. Tudja,hogy a török kávékülönlegességek, a török kávézók szerelmese vagyok, így meg sem próbált ő választani, az egész szervezést rám hagyta. Rég láttuk egymást, jó volt újra találkozni. Persze, minden szokásos csajos téma előkerült, meg olyanok is, amik kevésbé tipikusak. A hideg hirtelen jött, nem voltak felkészülve, a fűtésük pedig bemondta az unalmast. Valami elromlott, ha jól emlékszem a termosztát lehetett az, de ez nem is lényeges.  A megoldás számára eléggé kézenfekvő volt: klímával való fűtés.
Eleinte nem nagyon értettem, hogy mégis minek szereltet klímát, ha a fűtéssel van a baj. Aztán persze felvilágosított róla, hogy ez hogyan is működik.

A klímával való fűtés egy mostanában népszerű módszer, mert nagyon dinamikus, és sokat lehet vele spórolni. És mégis ki nem akar spórolni? A spórolás mivolta nem csak abban rejlik, hogy nem megy egész nap feleslegesen a fűtés, ha nem vagyunk otthon, mert a klíma sokkal gyorsabban felfűt, hanem abban, hogy ha az ember szemfüles, akkor kedvezményesen juthat áramhoz a szolgáltatóján keresztül, ezzel jelentősen spórolva. Erre a kedvezményes rendszerre a barátnőm,  ezen az oldalon talált rá: https://futesklimaval.com/kategoria-kisegito-futesre-alkalmas-klimak/
Itt amúgy mindenféle okosság le van írva a klímával való fűtésről. Például olyasmik, hogy két fajta fűtés van, amit én például nem is tudtam – bár nem meglepő, hiszen arról sem tudtam, hogy lehet klímával fűteni. Van olyan, ami kiegészítő fűtésként funkcionál, és van olyan, ami önmagában is elegendő a téli szezonban.

A Fábián Group kft oldalát böngészte, mikor meglátta, hogy ez a cég nem csak eladja a klímát, de segít is mindenben. Természetesen fel is hívta őket, és nem bánta meg. Kiszámolták, mennyit tud spórolni, segítettek neki kiválasztani, hogy mégis melyik készülék lesz számára a legideálisabb.  Mindegyik készülék másban jó, figyelembe kell venni, hogy mekkora a teljesítménye, hogy milyen az energiafelhasználása, hogy mekkora helyiséget kell felfűtenie. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek első nézésre tűnik. Sokkal több apró kis részlet van, amit jobb szakemberrel megbeszélni, mint ahogyan azt az ember először gondolná.  Szerencsére megtalálta ezt a céget, ahol mindenben a segítségére voltak.
Az áraik pedig nem csak úgy minden nélkül vannak feltüntetve. Nagyon korrektek, nem csak a készülék, hanem a felszerelés díját is beleszámolják a feltüntetett árakba. Így nem ér senkit meglepetés. Mert, hogy nem csak eladják a klímákat, hanem fel is szerelik azt, és vállalják az éves karbantartás elvégzését is.
Eddig nem sokat tudtam a klímákról, a felszerelésekről, meg ilyesmikről, de most már igazi szakértőnek érzem magam. Mindenképpen egy nagyon jó befektetés volt a részéről, viszonylag kis lakásban él, ha minden a számítások szerint történik, akkor hamar meg fog térülni ez az egyszeri ráfordítás. Ráadásul nyáron légkondicionálóként is tudja majd használni a készüléket. Azt mondta, abszolút profi csapat dolgozik a cégnél, hamar meglettek a felszereléssel, és most már, ha fázik, csak bekapcsolja a klímát, nem kell órákat várnia, hogy egy  hirtelen jött lehűlés esetén bemelegedjen a lakás, a klímával való fűtésnek ez is egy előnye, hogy nagyon gyorsan felfűt.

A klímákon kívül persze beszélgettünk a munkáról is, és szegényt teljeskörűen felvilágosítottam a kávéról, amit olyan jóízűen szürcsölgetett.  Este hazamentünk és otthon is elregéltem, milyen király a klímás fűtés. Talán egyszer nekünk is be kellene ruháznunk a klímával való fűtésre.