Elektrotechnikai továbbképző egy kávé mellett

A múlt héten összefutottam egy gyerekkori barátommal, végre! Már nagyon régóta terveztünk egy randit, de valamelyikünknek mindig közbejött valami, ő is elég elfoglalt lélek, na meg persze engem sem kell félteni. Miután végeztünk a középsuliban ő autószerelő vállalkozásba fogott és az évek múlásával egyre népszerűbbé vált a környéken, úgyhogy állandóan tele van munkával. Nem véletlen, hiszen annyira érzékeny területről van szó, hogyha az ember talál nagy nehezen egy megbízható, jó szakembert, akkor ahhoz érdemes foggal-körömmel ragaszkodni. Miközben szürcsöltük a kedvenc kávénkat pont azt mesélte ő is, hogy azért egy kicsit szívmelengető érzés, amikor találkozik olyan járgányokkal és persze tulajokkal, akikkel a “praxisa” elején is találkozott már. Mintha orvos lennél és életük végéig kezelnéd a betegeidet. Megtisztelő ez a bizalom.

Éppen ezért én is elő mertem hozakodni a régóta dédelgetett kérdésemmel. Egy régebbi típusú verdát hajtok, amiben még nem evidencia, hogy 3 USB és 2 230 V-os kimenet van. Nekem viszont jócskán szükségem lenne ilyen opciókra, hiszen a munkámhoz elengedhetetlen a feltöltött telefon, laptop és fényképezőgép és amikor órákat utazok egyik állomásról a másikra, nagyon szuper lenne, ha egyszerre tudnám tölteni az eszközeimet az autó akksijáról. Bence rögtön rávágta a megoldást, hogy kell egy inverter. Én persze néztem rá, mint Rozi a moziban és kiskutya szemekkel vártam a magyarázatot. Látta a teljes fogalmatlanságot a tekintetemben, így hát folytatta is rögtön, hogy az inverter vásárlás – BestMarkt webshopban a legegyszerűbb és legolcsóbb. Hálás voltam az információért, de még mindig nem értettem mi ez és mégis miért van rá szükségem?! Nos, a választ Bencétől, na meg a BestMarktól is jól megkaptam. Lényegében arra való egy ilyen eszköz, hogy átalakítsa az egyenáramot váltóárammá, illetve a feszültségértékeket is a megfelelő mértékben alakítsa át, általában 12 V-ról 230 V-ra, de vannak ettől eltérő esetek is. Minderre pedig azért van szükség, mert egyrészt, az autónkban 12 V-os rendszer érhető el, az általunk klasszikusan a “háztartásban” használt eszközök, mint a laptop, telefon, fényképező és társai kivétel nélkül 230 V-os táppal tölthetők. Másrészt pedig az autós akkumulátor egyenáramú, a mindennapokban használt berendezéseink azonban egytől-egyig váltóáramot használnak, hiszen a hálózati rendszerben is váltóáram kering. Tehát ezt a két átalakító funkciót hívatott betölteni az inverter.

Mi alapján kell mégis kiválasztani a megfelelőt? A webshop folytatja a segítségnyújtást a válaszadásban. Az invertereket általában a teljesítményük alapján osztályozzák. Mi felhasználók pedig annak megfelelően tudjuk kiválasztani a számunkra ideális teljesítménnyel rendelkezők, ha tudjuk, hogy milyen fogyasztókat szeretnénk a rendszerre kötni. Amennyiben tudjuk, hogy mit és mennyit akarunk tölteni az eszközzel, megsaccolhatjuk, hogy milyen teljesítményre van szükségünk mindehhez. Az eszközeink szumma teljesítményigényéhez képest válasszunk 10-20%-kal erősebb invertert. Amennyiben nagyobb teljesítményű átalakítót választunk azzal számolhatunk, hogy az közvetlenül a járművünk akkumulátorához fog csatlakozni, míg ha egy kisebb teljesítményű modell mellett tesszük le a voksunkat, azt nemes egyszerűséggel a szivargyújtóra is csatlakoztathatjuk.

A teljesítményen kívül meghatározó szempontot játszik a kiválasztásnál az is, hogy milyen aljzatokra van szükségünk. USB, USB C, hálózati csatlakozó, stb. ezekre mind van megoldás, akár kombinált formában egyetlen inverter megvásárlásával. Érdemes tehát előre végiggondolni, hogy ténylegesen miket szeretnénk tölteni.

Mint minden elektrotechnikai eszköz esetén, itt is megvannak a jól bevált márkák, amiket Bence is ajánlott, azonban azt is elmondta, hogy érdemes lehet utánanézni az ázsiai replikáknak is, mert ha jó értékeléseket kaptak a honlapon, még jók is lehetnek. Többek között ezért is tetszett nagyon a BestMarkt honlapja, mert minden termék mellett látható a vásárlói értékelés. Na meg persze rengeteg termék közül válogathatok, remek árakon. Ha pedig elbizonytalanodnék valamiben, akkor találok egy kis segítséget az oldal aljára görgetve az egész témakörrel kapcsolatban. Egyszerűen mindenre gondoltak!

Végül Bence segítségével mire a kávé elfogyott, megrendeltem a megfelelő invertert. Már csak arra várok, hogy megérkezzen, ő bekösse és már tölthetem is az összes eszközömet egy csapásra. Mennyivel egyszerűbb dolga van annak, aki már eleve újabb járgányt hajt…