Mitől lesz olcsó egy konyhabútor?

Tettük fel a kérdést, amikor abba a ránézésre egyszerű feladatba vágtunk bele, hogy nyitunk egy hangulatos kis török teaházat a belvárosban. A vendégek számára fenntartott belső tér viszonylag jó áron be is lett rendezve hamar, mert egy ismerősöm által olcsón szállíttattuk be az autentikus török mintájú padokat, asztalokat és szőnyegeket. Aminek viszont nagyon elszállta az ára a tervezetthez képest az a konyha volt. Abból sokkal olcsóbbat terveztünk, valahogy a finomítgatások, igazítások végére viszont kicsúszott a kezünkből és igen nagy összeget vitt el.

Ezért, hogy mások is tanulhassanak a mi hibánkból, megpróbáltunk összeszedi pár dolgot, hogy…

Mitől lesz olcsó egy konyhabútor?

Min múlik egy új konyhabútor ára?

Itt akár valami hosszú listába is lehetne kezdeni, hiszen millió dologtól függ a konyha méretétől és alaprajzától elkezdve a szakember személyre szabott áraiig is. Ami minden esetben nagyon meghatározó, az a bútor alapanyaga.

Nem sokan tehetik meg, hogy úgy hozzanak döntést, hogy a pénz nem számít, és éppen ezért keresi a legtöbb ember a körülményekhez képest a lehető legtakarékosabb megoldásokat.

Hála az égnek napjainkban már rengeteg lehetőség áll előttünk, így van miből válogatnunk még alapanyagok tekintetében is. Korábban ez a piac sokkal szűkebb volt, így ezzel is szerencsésebbek vagyunk. Ma már sokkal könnyebben és olcsóbban hozzájuthatunk s jó minőségű anyagokhoz is.

Azonban minden tudatos vásárlóban megszólal egy vészcsengő és felmerül a kérdés, amikor megtalál egy akár túlzottan is kedvező árú terméket, ami még ránézésre is kifejezetten vonzó: vajon a minőség rovására megy a takarékosság?

Ez igazán jogos dilemma, de számos alkalommal valóban hihetünk a szemünknek. Nem kell mindig a méregdrága, márkás bútorokat kiszemelnünk, hiszen az olcsóbb bútorok is szinte ugyanannyira szépek, sőt, akár praktikusabbak is lehetnek, mint az elegánsabb darabok.

Ami nálunk nagyon bejött és ár-érték arányban szerintem a lehető legjobb választás az anyagot tekintve az MDF (Medium Density Fiberboard).

A magyar családi házakban nagyon gyakran fellelhetők ezek a közepes tömörségű farostlemez anyagú bútorok akár a konyhában, akár fürdőben vagy hálószobában.

Nagy virágzásának oka talán az, hogy jó áron előállítható, emiatt kedvező áron eladhatóak a boltokban minden vásárló számára. Azonban ezzel együtt a minősége is megfelelő.

Előnye még ezen felül, hogy rengeteg színben kapható, jól bírja az idők próbáját és megfelelően tömör.

Nagy nyomáson összepréselt forgácsból készülnek, ahogy azt a nevéből is megtudhatjuk, ami készülhet több féle fából: fenyőből, bükkből, tölgyből. Az alapanyag befolyásolja a későbbi árat.

Sajnos némi hibája is van viszont, mégpedig az, hogy sérülékeny és a kijavíttatása tulajdonképpen olyan drága, hogy nem is éré meg.