A kávézom

Egyszer volt egy nagyon jó ötletem. Még régen. Nem siettem el az ötlet pontos kitalálást, éveket hagytam rá. Tulajdonképpen még az egyetemi évek alatt döntöttem el, hogy kávézót fogok nyitni. Éveket pedig azért vártam, mert biztosra akartam menni: legyen meg a tőkém hozzá, legyen meg a biztos alapom, tudjam hogyan kell csinálni és nem utolsó sorban legyen teljesen kiforrva a gondolat bennem, hogy milyen kávézót szeretnék nyitni. Tényleg komolyan vettem a dolgot, csak időt adtam neki. A barátimnak nem nagyon beszéltem róla, mert az a kevés, aki tudott az álmomról, gyakran szívatott vele, hogy még mindig sehol nem tartok.

Merthogy, különösen alakult a fiatalkorom. Az egyetemi évek alatt pincérkedtem (öt évet, alapképzés plusz mesteri, hogy megismerjem belülről a kávézók életét), aztán elhelyezkedtem egy marketing ügynökségnél három évre. Hogy ez hol volt fontos az ügyemben? Először is ott, hogy nagyon jól kerestem és pénzt tudtam megtakarítani. Másodszor ott, hogy nagyon sok mindent megtapasztaltam és megtanultam (az egyetemen szerzett tudáson túl). Egy jó kávézó nem csak a kávéja miatt lesz ismert, sokat kell majd dolgozni az imázsán is. Legvégül pedig elmentem külföldre még három évet dolgozni. Itt két dologra koncentráltam: tegyek félre pénzt a kávézómra és menjek el minél több kávézóba, hogy inspirációt szerezzek.

Végül pedig azt találtam ki, hogy egy romkocsma szerű kávézót fogok indítani. De hogy mitől lesz inkább kávézó, mint romkocsma, hiszen itt is lesz alkohol? Először a kávéválaszték miatt. A laza és szabad hangulat ellenére a kávéaim csupa minőségi fajták lesznek, arabica és robusta kávék mindenféle ízvilágban a világ minden részéről. Másodszor mivel reggel korán fog nyitni és este viszonylag korán (tíz órakor hétköznap, éjfélkor hétvégén) zárni.

Na de akkor mitől lesz romkávézó? Azt hinnétek, hogy ez egy low budget megoldás, de higgyétek el, hogy nem volt az, mindent ugyanúgy egyenként meg kellett vásárolnom. Beírtam a google-be, hogy aprohirdetes és kerestem egy jó oldalt, ahonnan be tudok vásásrolni mindenféle asztalokat és székeket, fogasokat és padokat, hamuzókat és díszeket, képek és festményeket, amikkel berendezhettem a kávézómat.aprohirdetes

Az apróhirdetéssel foglalkozó oldalak közül a választásom a Nextapróra esett, több okból is. Először is, nagyon egyszerűen kezelhető oldalt hoztak létre, ami elengedhetetlen, ha ilyen sok hirdetés között kell nézelődnie az embernek. Másodszor tetszettek a kategóriák (ingatlan; jármű; otthon, háztartás; állás; műszaki cikkek, elektronika; sport, hobbi, szabadidő; divat, ruha, kiegészítők; szolgáltatások, üzlet; állatok; baba, mama; játék; és a mezőgazdaság), mert nagyon leegyszerűsítette számomra a keresgélést. Leginkább az Otthon, háztartás kategóriában keresgéltem, mert az előbb felsorolt kellékek nagy részét csakis innen tudtam beszerezni. Aztán a játék kategóriából is vásároltam ezt, meg azt, hogy a kávéházba érkező szülők le tudják foglalni valamivel a gyerekeiket. A Nextaprón keresztül vásároltam trambulint és homokozó felszerelést. Majd még végig nézegettem a Sport, hobbi, szabadidő kategóriát is. Innen sikerült rengeteg könyvet vásárolnom, gyerekkönyveket, irodalmi klasszikusokat, és régi folyóirat-gyűjteményeket egyaránt. Úgy gondoltam, hogy ezek is mind jól jöhetnek az unatkozó magányos vendégeknek, szóval vásároltam hozzájuk egy könyves polcot is. Nagyon figyeltem rá, hogy minden berendezési tárgy másfajta legyen, így téve izgalmassá az egészet. Természetesen nagyon izgultam, hogy mennyire fog jól kinézni, de láttam már ilyet máshol és valahogy a kaotikusság esztétikussá tud válni, ha jól van csinálva. (Hadd pontosítsak valamit: az én meglátásom szerint nem attól romkávézó egy kávézó, hogy minden szék háromlábú és a kávédba hull a vakolat; én nagyon is oda figyeltem, és csakis olyan termékeket vásároltam meg másodkézből, a Nextapro oldalon keresztül, amelyeknek nem volt hibája, vagy csak nagyon minimálisan tette tönkre a használat).

Nem számítottam rá, de találtam három hiányos kávéscsésze szettet is a hirdetések között. Természetesen azokat is megvásároltam, de vettem hozzá még jó néhány új darabot is, azokból is több félét.

Na de annyira bele feledkeztem a vásárlásaim elmesélésébe, hogy nem is fejeztem be a felsorolást, hogy miért épp a Nextapro apróhirdető oldalt választottam. Pedig nagyon nagyot tett még a latba az, hogy települések és megyék alapján is lehet keresni. Tudjátok, a könyvespolcért még elutaztam távolabb, és útba ejtettem egy kis asztalt is, de egyébként megpróbáltam minden a környékemről beszerezni. Hiszen az ember nem járkálhat keresztül az országon mindegyre, ha valamit vásárolni akar. Postán meg persze el lehet küldeni kisebb dolgokat, de nyilván kanapékat senki sem küldött volna nekem, ha nem megyek értük, veszem meg helyben és hozom el magammal.

A kávégépek, a mosogatógép és a pult volt az, amit újonnan vásároltam, mert épp nem találtam a hirdetések között egy olyat sem, ami megfelelt volna nekem. Tudom, hogy előbb utóbb lett volna, hiszen rengeteg dolgot hirdetnek, de nekem már nem volt időm és türelmem várni tovább a kávézómra.