Kávé a motorosnak, olaj a motornak

Mióta a környéken kezd elterjedni a kávézónk jó híre, egyre több vendéget tudunk magunkhoz csábítani egy-egy akcióval, vagy jó hirdetéssel. Aminek különösen örülök az az, hogy a motorosok között is egyre felkapottabb lesz a hely, és folyamatosan ugornak be hozzánk egy-egy üdítőt vagy kávét meginni (https://cafekara.hu/egy-jo-kave-amig-paras-bukosisak/) a kisebb-nagyobb motoros társaságok tagjai, miközben általában nagyon jól el tudok velük beszélgetni. Ilyenkor kerül szó olyan beszélgetésekre, amiben jobban megismerhetem a városban élő embereket, és többet megtudhatok a hobbijukról is – például azt, hogy milyen motorolaj adalékokra lehet szükség akkor, ha az ember a legjobb állapotban akarja tartani a járművét.

Minderről már több vendégemmel is beszélgettem, de talán a legemlékezetesebb eset akkor volt, amikor először mesélte el nekem egy négy tagú társaság, hogy miért is foglalkoznak a motorolaj adalékokkal, és hogy mi az, ami a legjobban szeretnek benne. Ekkor ugyanis én még semmit se tudtam róla, minden információ új volt, és hogy úgy mondjam, kicsit le is nyűgözött. Bár nekem sose volt motorom, az a lelkesedés, amivel beszéltek, nagyon tetszett – de ha vártok egy kicsit, rögtön le is írom miket meséltek, és ti is megértitek.

Az egész beszélgetés nem tartott sokáig, hisz nekem általában más vásárlóim is vannak, akik nem feltétlenül szeretik, ha motorolajról beszélgetek a helyett, hogy kiszolgálnám őket. Így igazából, mivel munka közbe voltam, nem hangzottak el olyan szépen, összefüggően ezek az információk, de annyit megtanultam belőle, hogy a motorolaj nagyon fontos ahhoz, hogy bármilyen jármű megfelelően működjön.

Ez amiatt van, hogy amikor akár az autónkkal, akár a motorunkkal utazunk, annak a motorjában nagyon sok alkatrész mozgása szükséges ahhoz, hogy előállítsák azt az energiát, ami a haladást biztosítja. Eközben pedig a mozgó alkatrészek folyamatosan súrlódnak egymással, és ha nincs semmi olyan anyag, ami ezt felfogja, akkor szépen lassan el is kopnának egymáson.

Ez a motor idő előtti tönkremenését eredményezné, és egy nagyon-nagyon drága cserével járna, sokkal hamarabb, mint ahogy amúgy az szükséges. És itt lép közbe a motorolaj: ennek a használatával ugyanis mindezek a hatások kiküszöbölhetőek, és az alkatrészek, mivel van közöttük egy anyag, ami csökkenti a súrlódásukat, kevésbé kopnak.

Ez ahhoz képest, hogy mennyibe kerülne egy teljes csere, minimális összeget jelent, és messze jobban megéri, mint az egész problémát figyelmen kívül hagyni, és csak úgy meggondolatlanul motorozni.

Az igazán szép rész azonban az, hogy különböző motorolaj adalékok használatával mi minden egyebet tudnak még kihozni a járműveikből a hozzáértők. Egy kis hozzáadott XADO adalék például sokkal jobban meg tudja tisztítani a motorunkat belülről, hogyha éppen arra van szükség. De ha ügyesen választunk, egy revitalizáló spray vásárlásával és használatával a súrlódást is tovább csökkenthetjük, még annál is, ami az alap motorolajnál már biztosított. Ami pedig a legérdekesebb: ha jól választunk, a csökkentett ellenállás és energiakifejtés miatt még akár üzemanyagot is spórolhatunk!

Ezek az információk engem lenyűgöztek, és teljesen meghozták a kedvem, hogy én is foglalkozzak a saját autómnál ilyennel: motoros vendégeim ekkor azonban óva intettek, hogy ez a feladat kicsit olyan, mint a legózás – annyi különbséggel, hogy nagyon könnyen el lehet rontani. Itt ugyanis, ha az összetevőket, a motorolaj adalékokat nem jól keverem össze, akkor nagyon egyszerűen mellé tudok fogni, és elrontani az eredetileg drágán megvásárolt motorolajom tulajdonságait.

Úgy látszik, hogy végül mégis a kávéfőzés mellett fogok maradni, és nem adom fel azért, hogy motorozhassak – nem lenne elég energiám, hogy én is olyan alaposan kitanuljam a hobbit, mint a fiatalok. De megnyugtattak, hogy azért ne keseredjek el, ha bármikor segítségre lenne szükségem, a vendégeim mindig a rendelkezésemre állnak.

Így még ha nem is tudok meg mindent pontosan a motorolaj adalékokról, az már legalább megvan, hogy kihez fordulhatok.