A délutáni kávé mellé napelem pályázati lehetőség is jár

Van a kerületben egy kis török kávézó, ahova véletlenül tévedtünk be a kollégáimmal egy elég húzós projekt után. Mindenkire ráfért már egy jó erős kávé, a török kávé pedig pont arról híres, hogy jó nagy adagot használnak fel belőle cukor és egyebek hozzáadása nélkül. Azóta már jó sok víz lefolyt a Dunán, mi viszont folyamatosan visszajárunk és beülünk oda időnként munkaidő után jókat pletykálni és mások érdekes történeteit hallgatni. A török tulajdonos mindig sok érdekességet mesél a kultúrájáról, a kávéfogyasztás ugyanis csak egy a sok olyan szokás közül, amely a világ szinte minden részén elterjedt, de mégis más formában és kultuszban jelenik meg a különböző népeknél. Egyszer még török néptáncosok is felléptek a kávézóban, de számos más új élményünk is kötődik az itt eltöltött időhöz, mivel néha érdekes dolgokat hall az ember.

A legutóbb például arról beszélgetett egy másik vendég a tulajdonossal, hogy valami napelem pályázaton szeretne indulni. Én meg pont azelőtt fizettem be – nem szívesen – a 30.000 Ft-os villanyszámlát, ezért felkeltette az érdeklődésemet a dolog. Azt mondta, a napenergiapluszprogram.hu oldalon nézegette a támogatás feltételeit. A kiírás szerint ugyanis összesen 15.160 háztartásra kerülhet a program keretében államilag támogatott napelemes rendszer. Bár van erről egy nagyon hosszú, jogi szakkifejezéseket is tartalmazó leírás, a napenergiapluszprogram.hu tömören, mindenki számára közérthető módon összegyűjtötte a főbb tudnivalókat, ezáltal időt és energiát megspórolva az érdeklődők számára.

Ez már csak azért is hasznos, mert az utóbbi időben egymást érték a különböző energiapolitikai hírek is, amelyeket sokszor csak az tudott hova tenni, aki folyamatosan naprakész volt a témában. A https://napenergiapluszprogram.hu/ cikkeiből ugyanakkor kideríthetjük, hogy mi a helyzet most a szaldó és a bruttó elszámolás viszonylatában, és miért éri meg az energiatárolós megoldások irányába orientálódni.

A jelenlegi pályázat célja ugyanis pontosan az, hogy a családok energiafelhasználása fenntarthatóbbá és önellátóbbá váljon kevesebb veszteség és plusz kiadás mellett. A bruttó elszámolás bevezetése miatt sokakban alakult ki az a kép, hogy innentől kezdve nem éri meg napelemes rendszereket telepíteni. Ezt a napenergiapluszprogram.hu is cáfolja. Az akkumulátoros rendszer ugyanis nagyban segít abban, hogy a napközben megtermelt ingyen áram nagy részét ne kelljen jóval olcsóbban eladnunk a szolgáltatónak, mint amennyiért visszavesszük azt, amikor napsütés hiányában rá vagyunk szorulva. Ráadásul amellett, hogy az energiaárak változását sem tudja senki megjósolni, azt sem láthatjuk előre, hogy mikor leszünk rákényszerítve egy-egy hosszabb otthoni tartózkodásra például gyermekvállalás, betegség vagy munkanélküliség miatt. Ilyenkor nem kis segítség lehet, ha a villanyszámlánk nem emelkedik drasztikus mértékben, és kompenzálni tudjuk megnövekedett fogyasztási igényeinket.

Több kérdés nem is maradt bennem, kitöltöttem a napenergiapluszprogram.hu kapcsolatfelvételi űrlapját. Ez nagyon egyszerű volt, mivel mindössze néhány személyes és az ingatlanomra vonatkozó adatot kértek. Az egyeztetés után már simán ment minden, pontos tájékoztatást kaptam, hogy mit kell beszereznem a sikeres pályázathoz, és hogy mi mindenre kell odafigyelni a folyamat során. Például a határidőkre, a regisztráció beadása ugyanis 2024. január 15-én indul. Úgy érzem, nem lesz gond ezzel, minden rendben fog menni egy ilyen profi cég támogatása által.

Ha nyerek a napelemes pályázaton, lesz majd mit mesélnem a kávézóban. A korábbi nagy villanyszámla árából pedig inkább a többieknek fizetek néhány csésze feketét.