Napelemmel szeretném előállítani az áramot a kávéfőzőm üzemeltetéséhez

A kávék szerelmese vagyok. Minden típusú, minden erősségű kávét képes vagyok elfogyasztani a nap bármelyik szakában. Dalma, a barátnőm szintén ennyire nagy rajongója ennek a koffeines italnak, így szinte mindig kávézókban találkozunk. Nem szeretünk leragadni egy helynél, kedveljük a változatosságot, ezért törekszünk a kávézók tekintetében is változatosak lenni. Tegnap egy új török kávéházat látogattunk meg. A török koffeinbombák isteninek bizonyultak, így a kávézó hamar a toplista legelső helyére került.  

Elég sokat dolgozok az utóbbi időben, emiatt több mint két hónapja nem találkoztunk Dalmával, szóval sok megbeszélni valónk volt, egyáltalán nem unatkoztunk. Dalma sokat mesélt a házáról, amelyet nemrég kezdett el felújítani. Én nagyon kíváncsi voltam a felújítási folyamatokra, mivel nálam is tervben van a ház felújítása, ezért is gyötröm magam annyit a munkával. Korábban nem voltak konkrét terveim, csak ködös elképzeléseim, arról, hogy mit és hogyan szeretnék átalakítani a házon. Dalma megosztott tapasztalatai nagyon sokat segítettek abban, hogy realisztikus képet alakítsak ki magamban a jövőbeli álomotthonomról.

Határozottan eldöntöttem, hogy szeretnék napelemeket a házamra. Dalma ismertetésének köszönhetően rájöttem, hogy a napelemek kiváló befektetésnek számítanak, hiszen a  havi villanyszámlák jelentette költségektől megszabadítanak. Ennek értelmében a napelemek ára természetesen megtérülne néhány év alatt. A fix havi kiadások csökkenése mellett pedig a károsanyag-kibocsátást ellen is tehetnék valamit.

A napelem rendszer megvásárlása nagyon költséges. Csodálkoztam is, hogy Dalma ilyesmire költött, hiszen úgy tudtam, hogy fogytán van a pénze. Emiatt rákérdeztem, hogy mennyibe is került összesen a berendezés, és honnan volt rá anyagi kerete. Ekkor mesélt nekem a barátnőm a napelem pályázat menetéről.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázatnak Dalma az egyik nyertese. A 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitellel támogatják azokat, akik a környezettudatos korszerűsítésekre költenének. Erre a kölcsönre magánszemélyek, magyar családok is pályázhatnak, mint látható, Dalmának is bevált ez. A kölcsönnek minimum el kell érni az 500 ezer forintot viszont, nem haladhatja meg a 10 milliót. A kölcsön természetesen nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerekre és nyílászárókra is. Tehát mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti a hazai épületeket.

napelem pályázat

Nagyon megörültem ennek a pályázati lehetőségnek. Bár elég sok pénzem van félretéve, reménykedem benne, hogy nekem is sikerülni fog, hiszen azt a pénzt lenne még mire fordítani. A pályázatnak vannak feltételei is, azonban azok számomra nem jelentenek problémát. Dalma elmondása szerint a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a pénzt.

A beszélgetésünk végén kijelentettem Dalmának, hogy mindenképp szeretnék élni a napelem pályázat lehetőségével, és a felújítás során én is felszereltetem az környezetkímélő berendezést. A barátnőm ekkor egy kicsit a földre rángatott, hiszen elmondta, hogy igazából nem minden ház megfelelő a napelemek optimális működéséhez. A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, de az sem mindegy, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok, valamint, hogy van-e valami, ami árnyékot vethetne a modulokra. Ezeken talán még kisebb-nagyobb munkával lehetne segíteni, azonban megfelelő tájolásúnak kell lennie a tetőnek, emellett jónak kell lennie a tető dőlésszögének. A szakemberek ezeket helyszíni felmérésen vizsgálják át. Dalma kicsit elvette a kedvem ezekkel a részletekkel, de persze az is lehetséges, hogy az összes kritériumnak megfelel az otthonom. Mindemellett a napelem rendszert akár a garázstetőre, vagy a földön az állványrendszerre is be lehet szerelni.

Nagyon beleéltem magam, hogy napelemekkel fogom előállítani az áramot. A napelem pályázatot mindenképp megpróbálom megnyerni. Remélem, hogy egy év múlva már a napelemeim által termelt árammal működtetem majd az itthoni kávéfőzőmet. Hívom is a szakembereket.