Az alaplap cserétől eljutottam a kardamomos kávéig

Nektek mi a szenvedélyetek? Nekem a kávézás, de azt hiszem, ez már rég kiderült a blogomból. Viszont képzeljétek, az van, hogy találtam egy új különlegességet, ami a favorit kávém lett, és ezt egy számítógép és laptop szerviznek köszönhetem! A story talán hétköznapian indul, de aztán szerintem egy elég nagy tanulság levonható belőle. Csak nem szeretném már az elején lelőni a poént.

Szóval kezdjük a dolgokat az elején. A laptopom, amin dolgozok, szórakozom, filmet nézek, emailezek és chatelek, úgy 4-5 éves lehet, és sokáig semmi baj nem is volt vele. Anno egy nagy elektronikai szaküzletben vettem az egyik plázában, mert akciós volt, és mert elég jók voltak a paraméterei. Ezt mondjuk nem full magamtól tudtam, velem jött egy barátom, aki ért a gépekhez, legalábbis jobban mint én, és ő segített a kínálatból döntenem. Egy Black Friday alkalmával vettem meg, és igazából nem bántam meg, mert jó pár évig semmi, de semmi baja nem volt. Egy egy Acer típusú gép, de voltaképpen lehetne bármilyen, nekem nem a márka a lényeg, hanem a használhatóság és megbízhatóság. Imádok írni, és olvasni, miközben szürcsölöm a kávémat, kiülni a teraszra így, és még ősszel is megtehetem, mert a nap sugarai simogatják az arcomat. Ugye ti is szeretitek ezt a feelinget?

Nos, így telt az egyik délutánom, épp egy novellámat kezdtem kiadni magamból, kint ültem, a nap kellemesen sütögetett még, és én ittam a török kávémat, amit a neten rendeltem meg. Boldog voltam, mert tele voltam ihlettel, csak úgy záporoztak ki a mondatok az ujjaimból, és nem akartam abbahagyni. Nem akartam, de egyszer csak muszáj lett. Miért? Mert a gépem megadta magát. Nem tudom, mi történt pontosan, fagyott, aztán kikapcsolt. Pedig nem csináltam semmit, nem dőlt rá a kávé, nem csepegett az eső, a nap sem tűzte, így arra tippeltem, hogy valami nyavaja elérte a korából adódóan. Nagyon ideges lettem, hogy rámentettem-e a szövegre elégszer, vagy elveszett valami nagyobb rész a novellámból. Kétségbeesésembe írtam a barátnőmnek, hogy mi történt, aki szólt a férjének, hogy szerinte, mit csináljak. Zoli azt javasolta, ne babráljuk otthon a gépet, próbáljam meg bekapcsolni újra, de, ha nem indul el, akkor vigyem el egy szakihoz. Mivel eddig sosem volt problémám, nem nagyon tudtam, kihez is fordulhatnék. Szerencsére Zolinál lapult egy névjegykártya, akikkel a cége dolgoztatott már szerviz kapcsán, és azt mondta, a főnöke elégedett volt az eredménnyel, a gyorsasággal és az árakkal is. Így a barátnőm leírta az elérhetőségeiket, így kerültem kapcsolatba a PCMENTOR-ral, akiknek a weboldala a pcmentor.hu. Ők egy számítógép és laptop szerviz, akiknek van boltjuk Budán is, és Pesten is, foglalkoznak szervizeléssel, adatmentéssel, tisztítással, felturbózással, de használt laptop adás-vétellel is, egyszóval nagyon profik és teljes körűek. A vírusirtásban is nagymesterek, de ennyire most nem rohannék még előre. Szóval felkerekedtem, hogy bevigyem a gépem a budai szervizbe, miután beszéltem velük telefonon. Az I. kerületbe, a Batthyany utcába kellett eljutnom, és olyan profik, hogy még azt is megmondták, milyen napszakban érdemes odamennem, ha nem akarok túl sokat várni.

Felkerekedtem, hónom alatt a laptoppal, hogy megkeressem ezt a szimpatikus számítógép és laptop szervizt. Mivel tömegközlekedtem, volt időm élvezni a késő nyári időt, és némi sétát is beiktattam a Battyhany tér körül. Amúgy is szeretem azt a környéket, gyerekkoromban is sokat jártam arra. És ekkor történt meg, amire abszolút nem számítottam: egy sarki kávézó hívogatott illatával. Sosem éreztem még ilyen kávé aromát, és én, nagy koffeinista, azonnal tudni akartam, mi ez. Nem számított, ha picit kések, egy 10-15 perc biztosan belefér, ha egy jó kávéról van szó. Beléptem a kávézóba, és érdeklődtem, hogy mi ez a különleges illat. A pultos lány kedvesen mosolygott, és azt mondta, valószínűleg a kardamomos kávé illatát érzem. Kardamomos kávé? Az meg milyen?

Megtudtam, hogy az ő kardamomos kávé receptúrájuk Libanonból származik, de isznak ilyet Dubajban is, és számos arab térségben. Le voltam nyűgözve. Kiderült, hogy hasonló a török kávékhoz, mert marad benne zacc, de, ami igazán egyedivé teszi, az maga a fűszer, a kardamom. Törökös kávé? Ennél jobb nem is történhet velem – ujjongtam. Kértem is egyet azonnal, meg egy pici mézet mellé édesítésként. Én édesítésre már csak mézet használok, mert százszor egészségesebb, mint a cukrok, vagy édesítőszerek. Jaj, ez majd egy másik történet lesz, nem akarok elkalandozni.

Nagyjából 5-6 perc alatt előttem gőzölgött egy kis rézcsészében a barnás-fekete nedű, az illata pedig a mennyekbe repített. Az illata… aztán jött az íz. Isteni volt, de amit nem vártam, a hatása is. „Ping” kipattantak a szemeim, olyan energizálóan hatott. Valami plusz löketet ad a kávénak ez a fűszer, felerősíti a hatást, de nem a szíved kezd el túlpörögni vagy ilyesmi, hanem az agyad kapcsol turbó módra. Szóval, fiúk-lányok, új szerelem született, méghozzá a kardamomos kávé. És ezt voltaképpen a pcmentornak köszönhetem, mert, ha nem indulok el a szervizbe, talán sosem futok bele ebbe a lehetőségbe!

Elfogyasztottam a csodaitalom, megköszöntem és folytattam a sétát a szerviz felé.

Megérkeztem a Battyhany utca 10-be, ahol nagyon készségesen fogadtak, emlékeztek rám a telefonból, hogy ki vagyok, és mi a probléma. Azért elmondtam újra a történetet, és kértem őket, hogy, ha egy mód van rá, mentsék meg az adataimat, ha nem sikerült volna rámentenem. Azt ígérték, így lesz, hagyjam ott a gépet. Először megkíséreltek ők is egy újraindítást, de annyira nem akart életre kelni a laptopom. Szóval otthagytam és vártam, hogy kiderüljön, mi is a gond. Talán 1 nap telt el, és hívtak, hogy úgy néz ki, az alaplap tönkrement, azt ki kell cserélni, illetve ők javasolnak egy nagyobb karbantartást is, átnézik a gépet, megtisztítják, a szoftver és hardver részét is. Mondtam, hogy, ha már ott van, akkor kapja meg a teljes körű wellnesst, úgyse sűrűn hordom, és szeretném, ha innentől újra nem kellene jó ideig szerviz közelébe mennem. A költségeket is elmondták, ami úgy vélem, korrekt és megfizethető kategória. A jó hír pedig az volt, hogy az adataimat is meg tudják menteni, nem fognak elveszni az irományaim.

Ennél boldogabb nem is lehettem volna, a laptop helyre jön, a novellám nem veszik el, és megismertem a kardamomos kávét. Ha nem döglik be a gépem, mindez nem történik meg. Erre szokás mondani, hogy néha a látszólagos katasztrófák is hozhatnak jó dolgokat. Ebben én már teljesen biztos vagyok, minden okkal történik. Nektek meg nagyon tudom ajánlani a kardamomos kávét, és a pcmentor.hu –t is. Ez a két fogalom nekem innentől kéz, a kézben jár.